lauantai 22. syyskuuta 2012

Leipuri leipoo...

Leipuri hiiiiiva alkoi leipoa täällä sämpylöitä.
Mielenkiinnolla odotan kyllä kuinka ne onnistuu vai onnistuvatko edes.

Tein perustaikinan (½l) johon laitoin 1/3 vehnäjauhoja ja 2/3 hiivaleipäjauhoja. Lisäsin sitten 1dl omenaraastetta. Katsotaan millaisia niistä mahtaa tulla.
Taikina on tällä hetkellä kohoamassa. Kohta pääsen leipomaan.

Tyttö on unilla. Jospa ehtisin tehdä ne edes pellille ennen kuin hän herää.
Sattui pieni vahinko ennen kuin hän meni unille. Onneksi ei kai mitään vakavaa (ainakaan vielä) mutta kun tulimme kaupasta, jätin pöydälle valmiiksi jauhopussin sekä hiivapalan jotta alkaisin tehdä taikinaa.
Lähdin katsomaan koneelta (netistä) jotakin sämpylöiden teko-ohjetta. Meni vain hetki ja tyttö tuli luokseni se 50g hiivapalan kädessään sanoen:
- YÄK!
Otin heti sen palan hältä pois ja katsoin, niin sen nurkista puuttui pieniä muruja. Kysyin:
- Pistitkö suuhusi tätä?!?
Tyttö osoitti kieltänsä ja sanoi irvistäen taas;
- Yäk...
Seuraavaksi kysyin hältä:
- Missä se paperi tästä on?
- Tuolla... lattialla...
Siellähän se oli, olkkarissa sohvan edessä ja paketti oli aukaistu täydellisesti jokainen taite. Hyvä ettei ollut silitellyt sitä oikein suoraksi otettuaan hiivapalan pois paperista. :D

Onni lienee ettei hän ehtinyt syödä kokonaan sitä hiivapalaa. Saattaisi muuten olla vatsa pipi. Villiveikkaukseni olisikin ollut että hiiva saisi vatsan paitsi kipeäksi myös jossain määrin löysäksi.

Mutta nyt täytyy mennä katsomaan mitä taikinalle oikein kuuluu ja laitettava uuni lämpenemään ja alettava sitten työstää sitä taikinaa pellille ihan sämpylöiksi. :)


Tulisi edes tuollaisia. (ostin tomaattia kaupassa käydessämme muutaman, joten väliin on laittaa edes jotakin muutakin kuin vain rasvaa.)

EDIT.
Kas niin, sämpylät sain tehdyksi ja ½l taikinasta sain aikaiseksi taidoillani yhteensä 17 varsin maukasta sämpylää. ;)

1 kommentti: